Marcellinho

Marcellinho

Blognotes

Ik kreeg een gratis weblog bij mijn website ruimte.
Als oudere jongere een weblog beginnen, da's wel een uitdaging. Maar er is genoeg om over te schrijven, want de wereld staat nooit stil (en ik ook niet trouwens...) en daarnaast hoop ik dat er ergens in die wereld iemand is mijn verhalen dusdanig interessant vindt dat ik het niet helemaal voor niks doe. Want ik mag het wel leuk vinden om hier wat te schrijven zo nu en dan, een beetje interactie is zeer welkom, en helpt mij weer vooruit, want ook bloggen kun je volgens mij leren....misschien wordt het ooit nog eens wat. En die interactie kan via de commentaren in dit blog, via mijn website, email en via twitter. Leuk om nog eens van je te horen !
Marcellinho.


With my webspace came a free webblog.
Starting a blog as an elderly youngster, that's quite a challenge. But there's plenty to write about, because the world never stands still (and neither do I ....) so I hope that somewhere in that world, there is someone that thinks my stories are worth reading, so I'm not doing this for nothing.
I do like to write here occasionally, but some interaction is very welcome, and helps me to move forward, I think blogging is something you actually can learn.... someday it might even be worthwile reading for more than just my friends and family.
You can interact via the comments in this blog, through my website, email or via twitter. Nice to hear from you again!

Marcellinho.

De kiezer heeft gesproken

MarcellinhoPosted by marcellinho Mon, June 14, 2010 19:37:31

smileyHet is zo ver. De kiezer heeft gesproken. Het woord is aan de politiek. Wij, de kiezer staan weer aan de kant, we zitten in de informatieperiode. Het schaakspel is begonnen. Wisten we vooraf al dat het mis zou gaan ? In mijn vorige weblog bericht schreef ik te willen weten welke punten wisselgeld zouden worden in de coalitieonderhandelingen. Wel, de dag na de verkiezingen ging het eerste breekpunt er al aan. PVV leider Wilders maakte de pensioenleeftijd opeens onderhandelbaar. Dat was in de verkiezingscampagne nog een breekpunt, m.a.w. daarover was niet te onderhandelen. Tja, en als de politiek spreekt, verwacht je toch dat ze de waarheid spreken. Het zijn tenminste onze volksvertegenwoordigers. Zij vertegenwoordigen ons. Tenminste, daarvoor hebben we toch allemaal gestemd, nietwaar ? Goh, het stof was nog niet opgetrokken en het blijkt opeens niet meer zo'n stevig breekpunt te zijn. Het vertrouwen van de burger in de politiek daalt, tjaaaa, hoe zou het toch komen....? Je zou maar PVV gestemd hebben als 65 jarige.........Alhoewel, 3 kwart van de PVV stemmers vind het helemaal niet erg dat dit punt is vervallen als breekpunt. Liever een breekpunt laten vallen dan een links kabinet hoor je ze denken. smiley

Hoe zit het trouwens met de andere partijen en hun breekpunten? Daar hoor je niks over. Nog steeds niet. Ik had het er tijdens de campagne in mijn weblog al over. Welke standpunten worden wisselgeld tijdens de kabinetsformatie. Tot nu toe blijft het doodstil op die vraag. Rutte wil voor 1 juli aan de slag in een nieuw kabinet. Dat wordt even doorwerken, zogezegd......want voor het zo ver is, moet nog met een microscoop gezocht worden wie het wel en niet met elkaar eens zou kunnen worden.

En dat de kaarten opeens heel anders op tafel liggen dan ook maar iemand vooraf voorspeld had (want de verkiezingen zijn een fragmentatiebom gebleken), maakt het alleen maar lastiger. De verschillen onderling zijn overigens helemaal niet zo groot. De grootste heeft maar net aan 20 pct van de stemmen gekregen. En de hoegenaamde overwinning van de PVV is met zo'n beetje 15 pct eigenlijk ook helemaal niet zo schokkend als iedereen doet voorkomen, weliswaar gaan ze naar 24 zetels, maar 15 pct betekent toch ook dat 85 pct niet op de PVV gestemd heeft. En met de stevige standpunten die de PVV heeft, wordt het toch pittig onderhandelen, want qua programmainhoud zijn de verschillen wel degelijk groot. Dus ik ben benieuwd wat er straks na de informatie/formatie van die stevige standpunten nog over is want simpelweg betekent het dat voor iedereen die een rol van betekenis wil gaan spelen in de informatie/formatieperiode dat er keuzes te maken zijn en compromissen gesloten moeten worden. En dan zijn we weer bij de vraag die ik al eens eerder gesteld heb: welke partijstandpunten van de diverse partijen zijn wisselgeld ?

De keuzes die gemaakt moeten worden zijn echter allesbepalend voor de toekomst van ons mooie kikkerlandje. Alleen, welke keuze moet er gemaakt gaan worden voor het nieuwe kabinet ? Want deze roept opeens dat ze niet met die willen en diezelfde andere sluit weer uit om met deze en gene in een kabinet te gaan zitten..... Hebben ze er niks van begrepen, of snap ik het misschien niet meer? We hadden toch verkiezingen ?? Dat betekent toch zoiets als de kiezer kiest en de politiek trekt daar conclusies uit? Of kiest de kiezer en doet de politiek toch (weer...?) wat ze zelf willen? smileyHet zal straks blijken, maar voor het zo ver is, roept de top van het CDA dat ze niet met PVV willen samenregeren, en ook prominenten in de VVD willen niet met de PVV regeren. Zouden ze het dan echt niet begrijpen of ben ik zo naief om te denken dat de kiezer gesproken heeft en niet alleen de VVD maar ook Groen Links, D66 en o.a. de PVV een (grote?) verkiezingsoverwinning geschonken? En dat dan de PVV opeens uitgebreid in beeld komt als nieuwe coalitiepartner omdat toevallig Rutte net 1 zeteltje meer had dan Cohen, daar kunnen we van alles van denken, en we kunnen het er mee eens zijn of niet, maar het komt er kort gezegd toch echt op neer dat het volk heeft gesproken en dat onze volksvertegenwoordigers dat te accepteren hebben.

Ook de schrijver dezes heeft daar wel een mening over, maar die wil ook alleen maar zeggen dat Groen Links, PvbA en D66 even buitenspel staan vanwege da ene zeteltje meer van Rutte en dat de PVV vooralsnog gewoon een reguliere partij is die dus ook gewoon mee mag doen in het politieke bestel (weliswaar met een paar stevige standpunten maar toch...), en of hij het daar nu mee eens is of niet, dat heet nog steeds democratie. Stabiliteit, capaciteit en daadkracht binnen die partij ? Dat zal straks blijken. Maar dat naast al die ambtenaren die vanwege zogenaamde gewetensbezwaren niet willen werken aan door PVV geinitieerde wetgeving (hoezo, democratie?), ook een aantal volksvertegenwoordigers het (weer) beter denken te weten dan het volk (en dat ook publiekelijk ventileren) zou toch eigenlijk niet moeten kunnen.

Terwijl er aan de ene kant gesproken wordt over een kabinet van VVD, PVV en CDA (jawel, met 20 zetels verlies toch weer gaan regeren....) wordt een Paars Plus coalitie ook nog voor mogelijk gehouden, dus zonder de PVV. De zetelverdeling in de 1e kamer maakt het ook niet gemakkelijker om op korte termijn een betrouwbaar en langzittend kabinet te formeren. De SGP wil wel gedoogsteun geven indien nodig. Hoezo gedoogsteun, hadden zij wat te zeggen dan, met 2 zetels? En ook de Christenunie begint opeens te roepen dat ze niet aanraden om met de PVV te gaan regeren. Hadden zij niet ook verloren, moeten ze niet gewoon hun mond houden tot ze gevraagd worden ? D66 roept opeens ook de VVD op om niet met de PVV te gaan regeren. Bang dat ze niet in aanmerking gaan komen voor het pluche? Want er is eigenlijk reeel maar een coalitie mogelijk met D66, en dat is vooralsnog niet de meest voor de hand liggende. Dus, ook hier past publieke bescheidenheid ipv een grote mond.smiley

Nee, al die figuren die publiekelijk voor hun beurt praten, even pas op de plaats maken. Laat de informateur, en straks de formateur zijn/haar werk eerst maar eens doen. En graag onafhankelijk, met als leidraad de uitslag van de verkiezingen. En daarvoor hoeft helemaal niemand "en plein publique"voor zijn/haar beurt te gaan roepen wat ze wel of niet willen. smiley

Marcellinho

  • Comments(0)//weblog.marcellinho.nl/#post10